Afholdte arrangementer

Tirsdag d. 28. februar kl. 18.00: Om det finske nationalepos Kalevala

Kalevala er det berømte finske nationalepos,som var med til at styrke det finske folks nationalfølelse frem til landets selvstændiggørelse fra Rusland i 1917.

Netop den 28. februar er dagen, hvor Kalevala og den finske kultur fejres og i den anledning såvel som i anledning af hundredåret for den finske selvstændighed, vil forfatter og cand.mag. Lise Lotte Frederiksen fortælle om digtet, ligesom hun vil sørge for, at det bliver muligt at høre en lille del af det læst op på originalsproget.

Lise Lotte Federiksen vil fortælle os, hvad digtet handler om, hvordan det er overleveret – og hvem skrev det ned.
OG ikke mindst: hvad betyder det for finnerne i dag?

Entré 50,-

Lørdag d. 4. marts kl. 15.00: Spillet – rollespilsperformance ifire akter af og med Maya Peitersen (Dansk Standardpoesi)

Spillet er et personlighedsfokuseret værk, der undersøger menneskelig vækst, misvækst og forgrening.

Karakterer: konge, shaman, fortabt, ingen Rekvisitter: kridt, hinkesten, krone, manakappe, maske, bøger, theramin.

Handling: Spillet vil have karakter af et levende brætrollespil, med én spiller. En navnløs karakter (ingen) vil her gennemgå personlighedsforandringer, alt efter hvor Spillet fører karakteren hen. De tre øvrige karakterer har både en positiv og en negativ side til sig. Konge har magt og høj status, men også et tyngende ansvar. Shaman har forbindelse til andre virkeligheder og verdener, men er udstødt fra det ordinære fællesskab. Fortabt, har lav social status som nederst i samfundet, men har samtidig friheden til at leve i totalt anarki, på tværs af alle regler og fællesskaber.

Torsdag d. 2. februar kl. 20: Musikalsk improvisation ved Viper featuring El Hombre Invisible

The trio Viper has been in existence since 2010 and is one of the great trios of Copenhagen with the beautiful drumming of Anders Provis paired against the always uncanny bass of Peter Friis Nielsen and the brilliant trumpet of Kasper tranberg. here they have invited the great El hombre Invisible to join. Since the 80 El Hombre Invisible has been composing, improvising, making films and writing books…a true original. and experiencing him with the Viper trio will be a real treat!

Line up:
Anders Provis: Drums.
Peter Friis Nielsen: Bass
Kasper Tranberg – trumpet

El Hombre Invisible: Keyboards.

Entré 50,-

Video:
https://www.youtube.com/watch?v=L3O-R_VeCA0

Fredag d. 20. januar kl. 16-18: Bogreception for Mette Lund Jørgensens store biografi

Krebs – Portræt af et forfatterskab

Rhodos om Krebs

Lørdag d. 21. januar 2017 kl. 15: My commas stood on end

Theophanis Melas: ord.                                                                                                                  Jakob Draminsky: musik.

Et besynderligt kor i en kiggen væk, værende intet andet end ravnesnak.                                                                                                    

Man hører raslen i transformatorerne,

inden tanken smides for løverne.                                                                                                 

The limits of smoke.

For et par år siden faldt digter/oversætter/performer Theophanis Melas og komponisten Jakob Draminsky mere eller mindre tilfældigt i snak under en københavnsk musikfestival.

Snakken gik vist på alt andet end deres egne kunstneriske udtryk. Den forsatte ved tilfældige møder rundt omkring i byen. Emnerne skiftede og samtalen udviklede sig til en mailkorrespondance med Melas tekstproduktion som omdrejningspunkt.

Pludselig stod de så en dag sammen foran et par mikrofoner i et øvelokale uden andre regler end flere ark engelsksproget Melas-tekst og en samling af Draminsky små instrumenter.

Dette poetisk-musikalske møde kaldte på mere, og de to har nu – under navnet My commas stood on end – sat hinanden i stævne foran et publikum d. 21. januar 2017 kl. 15, hos Ræven og Pindsvinet, Vesterbrogade 176, 1800 Frb. C..

Udgangspunktet er det samme som ved tidligere møder: En bunke Melas-ord og en dynge Draminsky-instrumenter. Hvordan de denne gang blandes ved vi først, når dagens sidste fermat er slået af.

Lyt til en bid fra et tidligere møde: https://soundcloud.com/multi_sounds/ignitions

Entre 30,-

Lørdag d. 17. december kl. 16.00: Toppen af dansk Avantgarde-jazz!

Lotte Anker (sopran- og tenorsax) Claus Bøje (trommer) Peter Friis Nielsen (bas).

Lotte Anker er efterspurgt på både den europæiske og amerikanske scene for eksperimenterende rytmisk musik.  Leder en række internationale, berømmede grupper som trioerne Anker, Taborn, Cleaver og Anker, Sylvie Courvoisier og Ikue Mori. Nomineret til Nordisk Råds Musikpris i 2011.

Peter Friis Nielsen og Claus Bøje har sammen været ankermænd i tre af de mest betydende og bedst kritikeranmeldte grupper i dansk avantgardejazz’ historie: Coronarias Dans, Avantis og Clinch.

Entré kr. 50,-

Fredag d. 9. december kl. 19: Oplæsning

Mikroforlaget Apuleius’ æsel præsenterer deres udgivelser. Skuespiller Christine Kjærulff vil læse et lille stykke af hver bog. Der serveres kaffe, te, vin og glögg.

Fri entré

Lørdag d. 26. november kl. 15.00: Impro jazz

Jazz-improvisation ved Jakob Draminsky Højmark (komponist og musiker med interesse for improvisation, lydkunst og elektroakustik), Claus Bøje (trommer) og Peter Friis Nielsen (bas). Sammen har Peter og Claus været ankermænd i tre af de mest betydende og bedst kritikeranmeldte grupper i dansk avantgardejazz’ historie: Coronarias Dans, Avantis og Clinch).

Entré kr. 50,-

 

Fredag den 11. november kl. 16.30–17.30:

FREE jazz & poesi ved

Kresten Osgood

Morten Carlsen

Per Aage Brandt

osgood-og-brandt

FREEE er en trio bestående af Morten Carlsen, saxofoner og taragot,  Kresten Osgood, trommer og slagtøj, Per Aage Brandt, poesi og piano. Vi spiller fri jazz med indbygget stemmeført digtning, og dyrker en dynamisk og udpræget samtalende musikform.

Entré 50,-

Onsdag d. 26. oktober kl. 19.00: Foredrag om  James Joyce og William Shakespeare ved James Joyce Selskabet

Det Danske James Joyce Selskabs oktober-arrangement er et foredrag af Lise Lotte Frederiksen (forfatter, guide og cand.mag. i dansk, engelsk og teatervidenskab)  om sammenhænge mellem Joyces og Shakespeares værker. Ikke mindst Hamlet!

Der er flere tydelige sammenhænge; f.eks. indeholder Skylla og Karybdis ( 9. kapitel ), som jo består af litteratur, delvis en forelæsning, som Stephen Dedalus holder for de forsamlede i The National Library.

Der vil blive foretaget psykologiske, tematiske og sproglige sammenhænge.

Fri entré

Lørdag d. 15. oktober kl. 15.00: Avantgardejazz ved Claus Bøje, Peter Friis Nielsen og Jesper Zeuthen

”Danmarks måske mest originale saxofonist”, kaldte Politikens jazzanmelder for få uger siden saxofonisten Jesper Zeuthen og omtalte hans tone som en åbenbaring i al dens ”skrøbelige skønhed” og ”hvirvlende saxofonlinjer”.  Jesper Zeuthen tilhører den internationale elite, og hans monumentale spil er genkendeligt fra første tone i kraft af dets glødende fremdrift, strukturelle klarhed og poetiske skønhedjesper-zeuthen.

Peter Friis Nielsen er i særklasse blandt dansk jazz’ mange gode bassister. Hans originale tilgang til basspillet har gjort ham efterspurgt af den europæiske elite inden for avantgardejazzen – fra Peter Brötzmann til Evan Parker. Han har modtaget nogle af dansk kulturpolitiks fornemste hædersbevisninger.

Claus Bøje har sammen med Peter Friis Nielsen været ankermand i tre af de mest betydende og bedst kritikeranmeldte grupper i dansk avantgardejazz’ historie: Coronarias Dans, Avantis og Clinch.  

Entré kr. 50,-

Kulturnat fredag d.14. oktober kl.19 – 21:

Blomster hos Ræven og Pindsvinet ved Electrolux’ performance chapter: Performance, koncert, sang, oplæsning og causeri.

blomster

Optrædende:

Botanisk inversion, indre og ydre blomsterfigurationer:

Maya Peitersen, Bue P. Peitersen

Petals, blomster musik og gestus ved:

Adda Peitersen Overgaard, Anne Marie Skyttegaard, Elin Gad Linton, Filippa Gad Linton

Transfiguration:

Janne Sandholm

Oplæsning mm:

Thomas Holm, Søren Birk, Adam Pindsvin, Louise Ræv

Kom til en aften i blomsternes verden, vi folder kronbladene ud og byder indenfor til florale transformationer: der bliver performance, musik, oplæsning, sang og causeri.

Fri adgang.

17. September kl. 15.00: Bogreception i anledning af Forlaget Ørbys genudgivelse af BARBARIET TUR RETUR

Frit efter Oluf Eigilssens beretning fra 1628 af Jens Riise Kristensen

Barbariet2_omslagetNyt revideret oplag, nyt format

Året 1627 hærgede nordafrikanske korsarer, kaldt tyrkere, Islands kyster. De lagde Vestmannaøerne øde og ca. 380 mennesker  blev bortført og solgt som slaver i Algier.

De fleste så aldrig Island igen, men præsten Oluf Eigilssen kom ud på en odyssé, rundt om et krigshærget Europa, på tværs af kristendom og islam. Det skrev han året efter en “Kort beretning” om, som  Jens Riise genfortæller her i en historisk kontekst.                                                    http://www.oerby.dk/sider/barbari-uddrag.htm

Bogen præsenteres på dagen kl. 15 ved et forfattermøde  hos RÆVEN & PINDSVINET, hvor Jens Riise kort vil gøre rede for dens tilblivelse.

Om Jens Riise Kristensen: se venligst under fanen Forfattere på  forlagets hjemmeside, oerby.dk http://www.oerby.dk/sider/jensside.htm

Barbariet tur retur udkommer i øvrigt nu også på Færøerne, hvor Forlaget Sprotin har erhvervet sig rettighederne til en færøsk udgave.

Lørdag den 10. september kl. 15: Reception og musik i anledning af at

Danmarks ældsteavantis

mest vitale

yderst fantasifulde

free form ensemble

har udgivet LP’en

 3 Avantis +1

m. Vagn E. Olsson

3 Avantis blev dannet i 1970 af Christian Kyhl, Peter Friis Nielsen og Claus Bøje. De tre har siden da været foregangsmænd i udviklingen af den danske free form jazz – og gennem 45 år praktiseret og perfektioneret en enestående og forfinet spillestil, hvor den fri rytme og ubundne tonalitet udtrykkes i et telepatisk samspil.

I 2013 indledte 3 Avantis og digteren og musikeren Vagn E. Olsson et samarbejde i forbindelse med en serie koncerter. Det materiale, der blev optaget ved de lejligheder, foreligger nu på LP – på høje tid i betragtning af, at Avantis’ første og eneste plade kom for over 35 år siden.

Mødet og musikken forener elementer af free jazz, avantgarde, poesi, kunstmusik, artrock og elektrisk lyd.

3 Avantis + 1 er dedikeret til Christian Kyhl, der døde i februar i år inden pladen var færdigtrykt.

Hans helt særlige spil og iderigdom er fastholdt på vinylen.

Vagn E. Olsson (vokal, keyboard)

Peter Friis Nielsen (bas)

Claus Bøje (trommer)

Lars Greve (saxofon, clarinet).

/**
**/